Højere rente for arbejdsløse er de seneste finansnyheder. Det kan blive økonomisk hårdt og dyrt på flere forskellige måder at blive arbejdsløs. Ikke nok med at de fleste vil gå ned i indkomst, når de kommer på dagpenge, bankrenterne og bankgebyrerne kan ligeledes få et gevaldigt hak opad.
Hvis din bank vurderer, at din økonomi bliver forringet, når du bliver arbejdsløs, kan du blive straffet med højere renter og gebyrer. Seniorøkonom i Forbrugerrådet, Morten Bruun Pedersen, udtaler, at det er noget, som de ser oftere og oftere. Har du f.eks. valgt et billigt online kviklån eller billån, så er det ikke nødvendigvis en god ting.
Læs meget mere om billige billån og øvrige lån på TRYGT.DK
Morten Bruun Pedersen udtaler ligeledes, at der er en stigende tendens til, at bankerne inddeler deres kunder i forskellige segmenter. Bliver du vurderet som en ”højrisiko” kunde, vil renterne og gebyrerne altså blive fastsat derefter.
Privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin bekræfter, at der er sammenhæng mellem kundernes økonomi og renterne. Kim Valentin finder det ikke rimeligt, at de kunder, som har det hårdest rent økonomisk, skal betale mest.
En undersøgelse foretaget af AE-Rådet har vist, at 36 procent af den danske voksne befolkning har en nettogæld. Tilsvarende har 70 procent af kontanthjælpsmodtagerne nettogæld. 25 procent af de mest forgældede kontanthjælpsmodtagere skylder i snit 250.000 kr.
Mange kontanthjælpsmodtagere sidder i dyb gæld på grund af dyre kviklån, som de har optaget online. Hvis ikke man ser sig for, kan kviklån blive rigtig dyre i længden. Brug derfor sammenligningssider når du skal ud på lånemarkedet, for du kan skam sagtens finde billige kviklån og endda gratis lån.
Underdirektør i Finansrådet, Søren Gade, som repræsenterer bankerne, udtaler at der er mere fokus på risici. Derfor vil kunder, som vurderes som højrisiko kunder, ofte betale højere renter og gebyrer. Søren Gade mener dog, at bankerne samarbejder med kunderne om at finde en løsning på gældsproblemet.
Ret din forskudsopgørelse
Fra 1. januar er reglerne for kapitalpension lavet om, hvilket betyder, at der ikke længere er fradrag for indbetalingerne. Skat har derfor rettet i forskudsopgørelsen, så beløbene er angivet som ”ikke fradragsberettiget”.
Ændringen betyder, at man selv skal tilpasse forskudsopgørelsen for 2013 inden første lønudbetaling, for ikke at komme til at betale for meget i skat.
Langt de fleste danskere har en arbejdsgiverordning, når det kommer til pensioner. Der er ingen ændringer, når vi snakker rate- og livspension, men har man en kapitalpension eller en kombineret pension hvor en kapitalpension indgår, så skal man være opmærksom, siger chefkonsulent Karen Leth Jensen fra Forsikring og Pension.
Helt konkret er det rubrik 19 i forskudsopgørelsen, at man skal trække indbetalingerne fra. De fleste pensionskasser flytter automatisk indbetalingerne over f.eks. en ratepension eller en livspension, hvor der stadig er fradrag. Alternativt vælger de at oprette den nye pension, alderspensionen, som ikke giver fradrag, udtaler Karen Leth Jensen.
Karen Leth Jensen anbefaler, at man tjekker op med sin arbejdsgiver eller ringer til sit pensionsselskab, så man er sikker på, at alt er, som det skal være. Dog har de fleste pensionsselskaber været i kontakt med deres kunder om de nye regler.