Prisdynamik online

Nogle gange er det svært for menigmand helt at forstå, hvilke dynamikker der kan afstedkomme, at et givet produkt i retail kan koste op til det dobbelte hos det dyreste salgsled i sammenligning med det billigste salgsled. Er det forhandlerne, der sælger dyrt, der tjener for mange penge? Eller er det de billige, der nærmest forærer produkterne væk med en forsvindende lille fortjeneste? I denne artikel vil vi forsøge at give et bud på nogle af årsagerne til de ofte helt abnorme prisforskelle, der via flertallets adgang til internettet er blevet meget synlige.

Samme produkt – forskellige priser

[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Vi tager her afsæt i elektronik – nærmere bestemt i tablets, der er små og ofte lommestørrelse computere. Mest kendt er nok iPad.[/box]

Det er jo Apple, der producerer en iPad, og de har uden tvivl en fast pris til deres distributører. Det er sandsynligt, at der er prisdivergens afhængigt af det volumen, distributøren kan aftage. Vi vurderer dog, at denne divergens ikke er særligt stor. Til gengæld kan der være noget større forskelle fra land til land, da Apple som alle andre producenter må prissætte efter, hvad et givet marked kan bære.

Kigger vi specifikt på tablet markedet, er der en stor forskel på det og markedet for “rigtige” computere: En bærbar computer har et tastatur, hvorfor det ikke er muligt at sælge for eksempel en bærbar fra Spanien i Danmark, da æ,ø og å vil mangle. På tablets er det helt anderledes, da tastaturet jo er en del af display og er 100% softwarestyret. Det er blot at ændre sprogindstillingerne til for eksempel dansk – så har du et komplet dansk tastatur.

Denne mulighed eller fleksibilitet åbner for import fra andre lande, hvor produktet er billigere i omløb, og det er uden tvivl en af de mere vægtige forklaringer på prisforskelle på tablets.

Det er så en forklaring, der kan holde: Parallelimport. Men holder den nu alligevel? Lad os kaste et blik på et andet produkt, hvor konkurrencen er ekstrem på priserne: Bærbar markedet:

Bærbar computer – snyd ikke dig selv

Vi kigger her på en tilfældigt udvalg bærbar: ASUS Zenbook, der er med dansk tastatur. Her kan vi på prissammenligningssiden Pricerunner se følgende:

Bærbar priser

Altså: Samme computer til enten 5.979 kroner eller 8.099 kroner. En forskel på over 2.000 kroner på samme produkt. Som forbruger er det jo nemt: Køb den der, hvor det er billigst. Men hvad skyldes det, at én forhandler kan sælge den 2.000 kroner billigere end en anden?

Vi ved det ikke, men vi kan skyde på elementer som:

[ordered_list style=”decimal-leading-zero”]

  1. Dygtigere indkøbere
  2. Større indkøbsvolumen
  3. Forskelle i kalkulationsmodeller

[/ordered_list]

Lad os konkludere: Du snyder ikke nogen ved at købe der, hvor det er billigst. Du snyder dig selv, hvis du ikke gør det!

Disclaimer

En kommentar til “Prisdynamik online”

  1. Jeg tror der er rigtig mange ting, som kan spille ind, når det drejer sig om prissætning. Det handler selvfølgelig et-eller-andet sted om købmandskab – hvor gode er de enkelte butikker/kæder til at købe ind. Og så handler det selvfølgelig også om de enkelte butikkers prispolitik, deres omkostninger og så selve markedets udvikling. Nu kan man jo f.eks. tage et område, som e-cigaretter, som jo har været i en rivende udvikling over de seneste par år. Her er der sikkert både en del, som er blevet fanget med gammel lager i en skarp prisudvikling og så er der efterhånden også kommet en del større spillere ind på dette marked, som ellers fra starten har været præget af mange mindre butikker. De større butikker/kæder kan naturligt nok aftage større mængder hos producenterne og får derved også markant bedre indkøbspriser. Samtidig er de nok ofte vant til at køre med mindre avancer på en del produkter. Så når de beslutter sig for, at de vil ind på et nyt marked, så bliver der gjort noget ved sagen! 🙂

    Svar

Skriv en kommentar