Uretmæssigt anklaget

Når man hele sit liv har holdt sig på den rigtige side af loven og aldrig været involveret i straffesager af nogen art, er det faktisk en noget deprimerende affære at blive sigtet og senere tiltalt for en lovovertrædelse, man slet ikke selv mener, man har begået. Det er selvfølgelig en trøst, når det hele ender med, at man bliver pure frikendt i retten.

Forhistorien er, at jeg i tre forskellige tilfælde har solgt en brugt bil fra min bilforretning til den samme kunde. Jeg husker alle tre handler ganske tydeligt, fordi de adskilte sig fra det normale. Det var nemlig sådan, at kunden i alle tre tilfælde betalte bilerne med kontanter.

Da han første gang kom med en taske fuld af penge for at betale for en bil til 89.000 kroner, blev jeg lidt betænkelig, så inden vi afsluttede handelen, ringede jeg til min advokat for at sikre mig, at jeg ikke overtrådte nogen lovgivning ved at tage imod kontanterne.

Advokaten oplyste mig om, at der er en grænse på 100.000 kroner, så det ville være helt lovmedholdeligt for mig at tage imod pengene. Da manden insisterede på at betale for bilen med kontanter, gik jeg selvfølgelig med til det, for det er jo altid fint at få solgt en af bilerne fra lageret.

En måneds tid senere gentog det hele sig. Det var ganske vist en anden kunde, der denne gang købte en bil til 95.000 kr., men da jeg jo havde fået oplyst af min advokat, at grænsen for handel med kontanter er 100.000 kr., gennemførte jeg selvfølgelig handelen.

Senere fik jeg besøg af politiet, som meddelte mig, at jeg nok måtte se i øjnene, at de ville rejse en sag mod mig for at have været medskyldig i hvidvask af penge. Politiets efterforskning havde nemlig blotlagt, at en lille gruppe mennesker havde tjent mange penge på handel med narkotiske stoffer. De var så gået i gang med hvidvask af pengene på forskellige måder, og en af metoderne var at købe brugte biler, som de så videresolgte til intetanende kunder.

Politiets formodning var, at jeg havde været vidende om baggrunden for de to bilhandler, netop fordi det var foregået to gange i min forretning. Jeg fortalte naturligvis politiet, at jeg var aldeles uvidende om de ulovlige transaktioner og at jeg netop havde orienteret mig hos min advokat om lovligheden af at modtage så store beløb i kontanter. Man skal jo nødig ende et sted, hvor man har brug for gældsrådgivning!

Under et møde med politiet fik jeg at vide, at man ville rejse en sag mod mig af principielle grunde, fordi man ønskede fastslået, om jeg mon havde været for skødesløs i min holdning til de to kunder, der betalte for bilerne kontant.

Da sagen skulle for retten, anbefalede min egen advokat mig at få en af hans kolleger til at føre sagen for mig. For, som han sagde, jeg er jo mere erhvervsadvokat, mens min kollega er en meget erfaren advokat, så du er bedre tjent med ham ved din side.

Han gjorde et godt, og jeg blev som nævnt pure frikendt i retten.

Disclaimer

Skriv en kommentar