Masser af jord og grus til indkørslen

Efter at vi sidste år købte et fritidshus, der ligger meget naturskønt i et afgrænset område ned til en ret stor sø, har vi flere gange oplevet et lidt drilsk problem, fordi den jord, der er i området åbenbart har vanskeligt ved at opsuge vandet i tilstrækkeligt stort omfang, når vi har en periode med megen regn.

Det har betydet, at der har været meget mudret i vores indkørsel til sommerhusgrunden, og man skal være meget forsigtig med speederfoden, hvis man ikke vil risikere at køre fast med bilen. Derfor begyndte vi at tale om, at vi skulle have en eller anden form for belægning i indkørselen, og da den slags ikke ligefrem hører til min spidskompetence, konsulterede jeg en bekendt, som er anlægsgartner.

Han belærte mig om, at almindelig muldjord i hvert fald ikke er egnet til at køre på, for selv om der ofte er to spor med meget fastkørt jord, så vil det altid blive blødt og mudret, hvis det regner meget.

Han foreslog mig at lægge en belægning af pæne sten, og hvis det var muligt for mig, så kunne jeg jo tilgodese de naturskønne omgivelser ved at vælge nogle natursten. Hvis du gør det, er du nødt til at sikre dig en ordentlig base først, for du kan ikke bare lægge stenene i muldjorden, for så bliver de ikke liggende på deres plads ret længe.

Så han rådede mig til at grave et godt lag væk og så få kørt noget stabilgrus på som erstatning for den jord, der er fjernet. Og når det lag er kørt på, så må du ofre at leje en pladevibrator – sådan en kan du leje i de fleste byggemarkeder. Det er nemlig vigtigt, at stabilgruset bliver vibreret godt, så det danner en solid base for belægningen i din indkørsel.

Derefter skal du have et lag på fire-fem centimeter af almindeligt grus, som du kan lægge stenene i. Det er faktisk ikke så vigtigt, at stenene lægges meget tæt sammen, for gruset imellem dem virker som et dræn, så regnvandet kan trænge ned i jorden.

Men du skal have stenene til at ligge solidt, og her er det en god ide at bruge en kraftig planke eller tyk plade af en eller anden art, og så banker du stenene lidt ned i gruset ved at hamre på planken eller pladen med en mukkert. På den måde opnår du en forholdsvis jævn overflade, så man ikke går og falder over en sten, der rager lidt længere op end de andre.

Jeg lyttede til hans råd og tænkte, at det lød som et ret omfattende arbejde. Men på den anden side regner vi jo med at komme i vores fritidshus i mange år, så lidt fysisk arbejde med sådan en belægning vil nok på sigt vise sig at være en god investering. Vi skal også have købt noget træflis her: http://www.super-grus.dk/?p=kategori&id=7

Nu er jeg færdig med indkørselen, og det har da også været et hårdt stykke arbejde, men det er blevet meget flot, og jeg har fået mange rosende ord af min kone.

Disclaimer

Skriv en kommentar